Dlaczego warto jeść wytrawne przetwory?
Obok soków, słodkich syropów i dżemów są także przetwory wytrawne, przygotowywane głównie z warzyw i pikantnych przypraw. Naturalne przetwory, bez żadnych sztucznych dodatków, dostarczają wielu wartościowych mikroelementów, a do tego zachwycają swoim smakiem, którym można wzbogacić przeróżne potrawy.
Z czego robi się wytrawne przetwory?
Pomysłów na wytrawne przekąski jest mnóstwo. Do tych najpopularniejszych zalicza się między innymi tarty chrzan z różnymi dodatkami, karmelizowana cebulka, chutney, salsa, musztarda, hummus. W niektórych przetworach pojawiają się całe warzywa albo ich duże kawałki, ale zdecydowanie bardziej praktycznym rozwiązaniem są przekąski w formie pasty lub bardzo gęstego sosu – mają one ten sam smak co marynowane warzywa, tyle że da się je wykorzystać na znacznie więcej sposobów.
Przetwory można oczywiście przygotować samodzielnie, co jednak jest zajęciem bardzo czasochłonnym. Najpierw trzeba starannie wyselekcjonować poszczególne składniki, potem je obrać i wydrylować albo pokroić, a następnie prawidłowo zagotować i umieścić w słoiczkach. O wiele prostszym rozwiązaniem jest zakup gotowych przetworów, ale żeby na pewno spełniły one swoją rolę, należy dokładnie sprawdzić etykietę.
Jak wybierać przetwory?
Sklepowe przetwory często zawierają sztuczne konserwanty i polepszacze smaku, dzięki czemu mogą kosztować mniej, ale ich jakość pozostawia już wiele do życzenia. Do zachowania świeżości i trwałości sztuczne dodatki nie są konieczne, co udowadnia między innymi oferta przetworów od Eterno. Są to produkty przygotowywane w tradycyjny sposób, tak samo jak przetwory domowe, tylko z naturalnych składników, co gwarantuje wyśmienity smak oraz zachowanie wartościowych składników odżywczych.
Wytrawne przetwory mogą częściowo zastąpić świeże warzywa, które poza sezonem bywają często trudno dostępne albo bardzo drogie. Wiele przetworów łączy w sobie ciekawe smaki, jak chrzan z imbirem, cebulka z żurawiną czy ostra musztarda z pigwą. Niektóre przekąski, jak salsa, są bardzo pikantne, ale znaleźć można też łagodniejsze smaki, z dodatkiem słodkich owoców i cukru.
Do czego można wykorzystać wytrawne przekąski?
Chrzan, salsa, hummus czy chutney to świetny dodatek do dań mięsnych – przetwory są tak przygotowane, że już nie trzeba ich doprawiać, wystarczy po prostu wyjąć odpowiednią ilość pasty ze słoiczka. Można też na bazie takich przetworów przygotować aromatyczny sos albo zupę, niektóre pasty nadają się do smarowania kanapek.