dziecko kaszki

5 produktów, które powinno spożywać Twoje dziecko

Zdrowia dieta jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju dziecka. Konieczne jest spożywanie zbilansowanych posiłków bogatych w składniki odżywcze, czyli witaminy oraz makro i mikroelementy. Wielu rodziców zastanawia, co powinni dawać do jedzenia swoim dzieciom. W dzisiejszym poradniku przedstawimy 5 produktów, które powinno spożywać dziecko. Już teraz zdradzimy, że jednym z nich będzie pożywna kaszka np. Holle.

Jabłka niezbędne w diecie dziecka

W każdej diecie niezbędne są owoce. Oczywiście jak wiadomo mają one w sobie fruktozę, czyli cukier prosty, dlatego tak ważny jest umiar. Jednocześnie owoce są bardzo zdrowe. Jednym z pierwszych, które wprowadza się do diety, a jednocześnie są bardzo zdrowy to jabłka. Są one źródłem błonnika i jednocześnie witaminy C. Są doskonale przyswajalne. W myśl zasady Anglików: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie Ci potrzebny, warto spożywać te owoce, które są nie tylko smaczne, ale mają doskonałe właściwości lecznicze. Gotowane tarte jabłka stosuje się na biegunkę i niestrawność. Są one także bogactwem tiaminy, ryboflawiny, a także witaminy B6, A, E i K. Dzieci powinny je jeść zarówno potarte, jak i w formie musu. Warto wyparzać je, ale nie obierać ze skóry.

Powody, dla których dziecko powinno jeść kaszki

Kaszki są niezbędne w diecie dzieci. Zatem powinny zagościć w ich menu codziennie. Kaszki są bogactwem zdrowych węglowodanów złożonych. Dlatego co kilka godzin uwalniają cukier do krwi dziecka, zatem zapewniają mu dużo energii. Kaszki mogą spożywać również na kolację, dzięki temu posiłek jest zbilansowany, a jednocześnie bardzo sycący. Można postawić tu na kaszki Holle. Warto zauważyć, że są doskonałym wyborem do oswajania dzieci z glutenem. Dzięki zawartości błonnika pomagają regulować pracę przewodu pokarmowego i zapobiegają zaparciom. Dzięki zawartości witamin z grupy B, a także magnezu wspomagają działanie układu nerwowego. Doskonałym wyborem są kaszki od producenta holle.

Woda niegazowana zamiast słodkich napojów

Jak wiadomo dzieci lubią rzeczy słodkie, czasami aż za bardzo. Dlatego od małego warto uczyć je picia wody. Dzięki temu może wejść im to w nawyk, a co za tym idzie mogą mieć mniejszą skłonność do sięgania po słodzone napoje. Najlepiej podawać im dedykowaną dla nich wodę bogatą w minerały. Oczywiście nie można zapominać, by dzieci spożywały soki, najlepiej te świeżo wyciskane i bez dodatku cukru.

Marchewka – podstawa zupek i surówek

Dzieci powinny spożywać dużo warzyw. Jednak często stronią od nich ze względu na to, że nie odpowiada im ich smak. Dlatego na samym początku polecana jest marchewka, gdyż łagodna dla żołądka, a ponadto ma lekko słodki smak. W dodatku świetnie sprawdza się do zupek. Jednak może być przez dziecko spożywana również na surowo, wchodząc w skład żywienia typu „Dziecko lubi wybór” czyli metody stworzonej przez Gilla Rapley’a. Marchewka zatem może stać się przekąską dziecka i spożywana razem z jabłkiem. Warto również wyciskać z niej sok, gdyż jest bogatym źródłem beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na wzrok, a także skórę i układ nerwowy. Ponadto marchewka często bywa doskonałym ratunkiem w przypadku biegunek, gdyż można sporządzać z niej działającą leczniczo i łagodząco marchwiankę.

Orzechy i migdały – smaczne i zdrowe

Kolejnymi produktami, które powinny spożywać dzieci są oczywiście orzechy i migdały, a także nasiona roślin oleistych. Są one doskonałym źródłem witaminy E, cynku. Są także bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe. Warto je podawać w formie przekąski albo dodawać np. do płatków śniadaniowych. Wspierają rozwój psychosomatyczny dziecka, gdyż pozytywnie wpływają na układ nerwowy i pracę mózgu.

Ryby morskie – niezbędny składnik diety dziecka

Choć jedzenie ryb w przypadku dzieci bywa problematyczne, wszak mają sporo ości, to szczególnie te morskie są polecane dla ich zbilansowanego rozwoju. Są bowiem bogate w kwasy Omega-3 i Omega-6, a także witaminy z grupy B. Ponadto są bogatym źródłem antyoksydantów. Warto podawać dzieciom np. łososia, ale również śledzia, bądź tuńczyka. Jednak wybierając produkty z puszki należy zwracać uwagę na ich skład i brak szkodliwych substancji konserwujących, takich jak benzoesan sodu.
Warto pamiętać, aby podawać dzieciom tylko produkty najmniej przetworzone. Należy także przygotowywać je samodzielnie. Choć dzieci bardzo lubią parówki, nie oznacza to, że mogą je spożywać. Oczywiście raz na jakiś czas nie zaszkodzi. Jednak umiar jest tu wskazany.

Joanna Zakrzewska

Joanna Zakrzewska

Pracowała jako dziennikarka w mediach lokalnych i ogólnopolskich. Interesuje się polityką społeczną i kwestiami równościowymi. Prywatnie zaangażowana w działalność organizacji promujących prawa człowieka.

Artykuły: 329

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *