Ziemia okrzemkowa to naturalny suplement diety, który pozyskiwany jest ze skorupek jednokomórkowych glonów, które są bogatym źródłem krzemu. Tryb życia wielu osób nie pozwala na długie przygotowywanie posiłków, a tym bardziej spędzanie czasu na odpowiednim komponowaniu składników poszczególnych dań, by dostarczyć wszystkie niezbędne witaminy oraz makro i mikroelementy. Warto więc sięgać po naturalne suplementy diety, które gwarantują zdrowie.
Zdrowotne właściwości ziemi okrzemkowej – poznaj je wszystkie
Ziemia okrzemkowa to doskonały suplement diety, który możemy dodawać również do zup, sosów, czy też potraw, ważne by najpierw rozpuścić ją w szklance wody lub soku w odpowiedniej proporcji. Krzem jest pierwiastkiem trudno dostępnym w pożywieniu dlatego jego dostarczanie w formie zdrowej ziemi okrzemkowej jest jak najbardziej zasadne. Krzem ma korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Wzmacnia również ścięgna, kości i chrząstki. Zatem jest suplementem polecanym również dla osób starszych. Ziemia okrzemkowa poprawia witalność organizmu, a wzrost energii jest zauważalny. Korzystnie wpływa również na perystaltykę jelit, podobnie jak wiele innych naturalnych suplementów diety. Wśród zdrowotnych właściwości ziemi okrzemkowej można wymienić jeszcze działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe, między innymi na bóle mięśni i stawów, a także zmniejsza artretyzm. Zarówno osoby młode, jak i starsze docenią działanie detoksykacyjne zdrowej ziemi okrzemkowej, a tym samym możliwość pozbycia się złogów jelitowych i nadmiernych kilogramów.
Jagody Acai – źródło witalności i młodości
Wśród naturalnych suplementów diety gwarantujących zdrowie trzeba wymienić również ekstrakt z jagód Acai. Brazylijczycy mają to szczęście, że mogą je spożywać w naturalnej postaci, bądź dodawane do pysznych koktajli, a Europejczycy muszą zadowolić się pełnowartościowym ekstraktem, który można również dodać do jogurtu tworząc pyszne smoothie. To jeden z tych suplementów do którego spożycia nie trzeba przekonywać, gdyż jest nie tylko zdrowy, ale i smaczny. Posiada wszystkie witaminy, które potrzebne są do pobudzenia produkcji kolagenu, a więc kompleksu witamin A, C i E. Ponadto to bogactwo jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Obniża zatem poziom glukozy we krwi, a także poziom złego cholesterolu.
Młody zielony jęczmień – modny suplement, który naprawdę działanie
Ostatnio bardzo popularne stało się stosowanie suplementu diety green magma, w postaci sproszkowanego soku rozpuszczalnego w wodzie. To nic innego jak źródło cennego chlorofilu, który ma wpływ na pracę wszystkich układów, m.in. układu krwionośnego, pokarmowego, oddechowego czy rozrodczego. Swoją popularność zawdzięcza jednak umiejętności oczyszczania organizmu z toksyn, w związku z czym wspomaga również proces odchudzania. Zbilansowana dieta, ruch i suplementacja młodym zielonym jęczmieniem może pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów. Bogactwo witamin w tym suplemencie zapewnia, że w trakcie procesu odchudzania na pewno nie będziemy apatyczni i rozdrażnieni
Błonnik witalny – gruntowna detoksykacja organizmu
Jeśli cierpi się na przewlekłe zaparcia, z którymi trudno sobie poradzić, to receptą na nie może być regularne spożywanie błonnika witalnego. Stworzony jest z nasion babki płesznik i łupin babki jajowatej, które absorbują wszystkie toksyny w jelicie i pozwalają się ich pozbyć. Dodatkowo tworzy w jelicie śluz potrzebny do formowania kału. Błonnik witalny jest również źródłem korzystnych kwasów tłuszczowych. Zwiększa również uczucie sytości w związku z czym osoby będące na diecie mają mniejszy problem z podjadaniem pomiędzy posiłkami. Utrzymuje również poziom glukozy we krwi na odpowiednim poziomie.
Niezależnie od tego, po który z naturalnych suplementów diety się sięgnie, gwarantują dostarczenie niezbędnych składników odżywczych, których brakuje w diecie. Dzięki temu można cieszyć się dobrym zdrowiem, a także odpowiednim poziomem energii potrzebnym do podejmowania wyzwań dnia codziennego. Niweluje się również nieswoiste dolegliwości związane z gromadzeniem się w organizmie toksyn, w postaci metali ciężkich, spożywanych w pewnej ilości razem ze składnikami diety.